Bez eko-takse od 2012

Bez autora
Jul 27 2011

Najavljeno ukidanje naplate eko-takse početkom 2012. izazvalo je oprečne reakcije turističkih poslenika, dok su iz Ministarstva turizma naveli da je taj potez jedna od obaveza u procesu pristupanja EU. Eko-taksa je više izazvala psihološki problem, nego što je bila sporna visina naknade. Potrebno je ukinuti naplatu eko-takse prilikom ulaska u državu, jer je to stvaralo određene probleme, naročito gostima iz regiona, bez kojih nema dobre popunjenosti smještajnih kapaciteta. Uz poboljšanje usluga, ovaj potez će imati pozitivne efekte, tim prije što se već prave planovi za narednu godinu i za očekivati je da skidanje nameta rezultira povećanjem prihoda od turizma. Međutim, eko taksa je opravdala svoju svrhu.

Bez eko-takse od 2012Najavljeno ukidanje naplate eko-takse početkom 2012. izazvalo je oprečne reakcije turističkih poslenika, dok su iz Ministarstva turizma naveli da je taj potez jedna od obaveza u procesu pristupanja EU.

Direktor bečićkog hotela "Queen of Montenegro" Dragan-Purko Ivančević rekao je, za Dan, da je eko-taksa više izazvala psihološki problem, nego što je bila sporna visina naknade.

"Potrebno je ukinuti naplatu eko-takse prilikom ulaska u državu, jer je to stvaralo određene probleme, naročito gostima iz regiona, bez kojih nema dobre popunjenosti smještajnih kapaciteta. Uz poboljšanje usluga, mislim da će ovaj potez imati pozitivne efekte, tim prije što se već prave planovi za narednu godinu i za očekivati je da skidanje nameta rezultira povećanjem prihoda od turizma, ocijenio je Ivančević.

Međutim, on je naglasio da je eko taksa opravdala svoju svrhu.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović smatra da je najavljeno ukidanje naplate eko-takse početkom naredne godine "ishitren i nedovoljno promišljen potez".

"Ukidanje takse se neće odraziti na povećanje broja turista. Na neki način bi je trebalo indirektno naplaćivati, jer je u svom izvornom obliku i te kako bila svrsishodna. Neko mora da plati programe za ekološku održivost", izjavio je Radulović.

Predsjednik udruženja hotela Crne Gore Dragica Drekalović ocijenila je da je ukidanje takse "odlična stvar".

"To je trebalo ranije uraditi. Crna Gora odavno nije ekološka država, niti je više tako doživljavaju turoperatori. Mislim da će motorizovani turisti lakše dolaziti kod nas. Veliki problem je što su srpske turističke agencije lažno predstavljale da se eko-taksa naplaćuje u iznosima od 100 ili 150 eura, čime su odvlačile potencijalae goste u Grčku i Tursku. Mi smo na okruglim stolovima kojima su prisustovali predstavnici Ministarstva turizma redovno potencirali to pitanje, tako da ukidanje eko-takse treba pozdraviti", kazala je Drekalovićeva.

Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja Danu je saopšteno da su, na prošloj sjednici Vlade, usvojene izmjene uredbe o visini, načinu obračuna i plaćanja naknada zbog zagađivanja životne sredine.

"Ukinuta je obaveza plaćanja eko-naknade za strana pravna i fizička lica koja koriste drumska motorna i njihova priključna vozila težine veće od 3,5 tone, kao i težine veće od 12 tona. Izmjene su usvojene u cilju usaglašavanja uredbe sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i Evropske zajednice, kao i Direktivom Evropskog parlamenta o naplaćivanju korišćenja nekih vrsta infrastrukture za teška teretna vozila. Ovo pitanje bilo je aktuelizovano na redovnim sastancima zajedničkih tijela Crne Gore i EU, kad je i dogovoreno da se naknade za teška teretna vozila ukinu u što skorijem roku. Zaključeno je da je Crna Gor u obavezi da pripremi nacrte propisa kojima će se obezbijediti da strana pravna i fizička lica sa pomenutim vozilima prilikom ulaska u Crnu Goru plaćaju jednu naknadu ili za korišćenje puteva ili eko taksu", objašnjeno je u saopštenju.

Ističe se i da je potpuno ukidanje naplate eko naknade obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da je definisani prelazni period do kraja godine ostavljen jer je prihod od takse predviđen budžetom za 2011. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik